arşiv
jQuery ile JSON Kullanımı
Merhaba.
Günümüzde artık pek çok site API desteği veriyor ve çoğu web sitesi API‘den dönen sonucu JSON olarak döndürüyor. Daha önce blogumda JSON’ın PHP ile kullanımından bahsetmiştim, bu yazımda da JSON‘ın JavaScript dilinde jQuery kütüphanesi ile birlikte nasıl kullanılacağından bahsedeceğim.
Yazıyı 2 kısımda ele almaya çalışacağım. İlk kısımda JSON‘ı jQuery yardımıyla nasıl parse edeceğimizden bahsedeceğim. İkinci kısımda ise Ajax ile Google Ajax Search API‘ya bağlanıp dönen veriyi işleyeceğim. Önceki yazımı okuduğunuzu varsayarak direkt olaya giriyorum.
$.parseJSON Metodu ve Kullanımı
{"kisi 1":{"Ad":"Huseyin","Soyad":"KELES","Dogum":1990}, "kisi 2":{"Ad":"Ali","Soyad":"Veli","Dogum":1995}}
Yukarıdaki JSON‘ı jQuery‘nin parseJSON metoduyla işlemek çok basit. parseJSON metodu yalnızca bir parametre alıyor, o da tahmin edebileceğiniz gibi JSON verisinin olduğu parametre. devamını oku…
jQuery için Plugin Hazırlama
Merhaba!
Bu yazımda nasıl jQuery plugini yapıldığından bahsedeceğim ve birlikte basit bir plugin yapacağız. Sağ tarafta gördüğünüz Kategoriler menüsündeki efekt için plugin yazacağız. Uygun bir isim bulamadım, o yüzden ad ve soyadımın baş harfleri olan hk adını verdim plugine Neyse, önemli olan ismi değil zaten.
Sayfamıza jQuery dosyasını dahil ettiğimizi varsayarak hemen bir jQuery plugininin genel yapısı nasıldır, onu gösterelim. Aşağıdaki örnekte plugine verilen elementlerin renklerini gri yapıyoruz.
$.fn.plugin_ismi = function(){ this.css('color', 'gray'); };
$('p').hk();
Gördüğümüz gibi plugin fonksiyonumuz içerisindeyken seçilen elemanlara ulaşmak için this anahtar sözcüğünü kullanıyoruz. Plugini bu şekilde bırakırsak zincirleme metod yapısını kullanamayız, çünkü pluginden geriye herhangi bir şey döndürmüyoruz. İsterseniz pluginimiz bu şekildeyken hemen deneyelim; devamını oku…
jQuery Nesne Oluşturma Yöntemleri ve Hız Testi
Merhaba.
Öncelikle hepinizin Ramazan Bayramı’nı kutluyorum ve hızlı bir şekilde yazıya başlıyorum. jQuery ile çoğu zaman çalışma anında yeni bir nesne oluşturmak isteriz. Nesneleri oluşturmanın pek çok farklı yolu var. Sonuç hepsinde aynı olsa da performans yönünden hepsi aynı verimi sergileyemiyebiliyor. Ben de kendimce bir hız testi yapmaya karar verdim. Çok hassas bir test olmadığını en başından söyleyeyim. Test sonuçları sistemden sisteme farklılık gösterecektir. Fakat en azından bir fikir edinmemize yardımcı olacağından eminim.
jQuery Live Metodu ve Kullanımı
Merhaba.
Uzun zamandır jQuery ile ilgili yazı yazmadığımı farkettim ve benim de yeni kullanmaya başladığım bir jQuery metodu olan Live metodunu anlatmaya karar verdim. Daha önce farkettiniz mi bilmiyorum ama eğer jQuery ile fazla haşır neşir birisi iseniz mutlaka farketmişsinizdir.
$("div").click(function(){ alert("Merhaba!!") })
Gibi bir kod yazdığımızı varsayalım, tüm div elementlerine tıklandığında Merhaba!! demesi lazım. Eğer div elementlerimiz sayfa yüklendiğinde oluşturulmuş durumda ise çalışır. Fakat çalışma zamanında oluşturduğumuz div elementlerinde bu fonksiyon çalışmaz. İşte bu ve bu gibi durumlarda yardımımıza yetişiyor live metodu. Live metodunu kullandığımızda tüm mevcut ve sonradan oluşturulan elementler fonksiyona dahil olur ve çalışır. Hemen fonksiyon ile ilgili birkaç detaydan bahsedelim;
Emomatik Online
Emomatik‘in online sürümünü hazırladım, girilen veriyi jQuery AJAX kullanarak post ediyor.
Burdan ulaşabilirsiniz;
Online Emomatik
Gördüğünüz herhangi bir hatayı bu yazıya yorum yoluyla eklerseniz sevinirim.
Son Yorumlar