arşiv
Ajax Türkçe Karakter Sorunu
Çevremde sürekli Ajax kullanımı sonucunda Türkçe karakter sorunu yaşayan insanlar görüyorum. Standartlardan uzak çalışmanın sonucunda bu ve benzeri problemler yaşamanız çok normal. Bu yazıda Ajax kullanırken Türkçe karakter sorunu yaşamamak için nelere dikkat edilmeli, bunlardan bahsedeceğim. Aslında bahsedeceklerimi sadece ajax kullanacağınız zaman değil, her zaman uygulamanızı tavsiye ederim.
- Öncelikle tüm dosyalarınızı UTF-8 formatında kaydedin. Yaşanan Türkçe karakter sorunlarının büyük bir nedeni bu. Dikkat edilmesi gereken şey tüm dosyaların utf-8 olması gerektiği. index.html den ajax.php dosyasına ajax isteği gönderdiğimizi varsayalım. Bu 2 dosyadan biri utf-8 diğeri ANSI veya başka format ise gene Türkçe karakter sorunu yaşayabilirsiniz. Dosyalarınızı nasıl formatında kaydedeceğinizi öğrenmek için kullandığınız metin düzenleyicinin kullanım kılavuzuna göz atın. Eğer GNU/Linux kullanıcısıysanız iconv –from-code WINDOWS-1254 –to-code UTF-8 -c kaynak_dosya.php > hedef_dosya.php komutunu kullanabilirsiniz. WINDOWS-1254 yerine mevcut dosyanızın karakter kodlamasını girmeniz gerekiyor.
- Ajax isteğinin yapıldığı sayfada <head> bloğunda utf-8 karakter kodlaması kullandığınızı belirtin. Bunun için <head> bloğuna şu kodu eklemeniz gerekir;
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
HTML5 Video Örneği
HTML 5 ile gelen bir başka yenilik ise video etiketiydi. Video etiketini kullanarak sayfanızda video oynatmak gerçekten çok basit bir hale geliyor. Bu yazımızda video etiketinin nasıl kullanılacağından bahsedeceğim. Öncelikle örnekleri görebilmeniz için yeni nesil bir tarayıcı (Firefox 3.5+, Opera 10+ vs) kullanmanız gerektiğini hatırlatayım. devamını oku…
HTML 5 Canvas Örnekleri
Bu yazıda internette çeşitli sitelerden derlediğim HTML 5 Canvas örneklerini paylaşacağım. Örnekleri sorunsuz bir şekilde inceleyebilmeniz için HTML 5 destekleyen bir tarayıcı (Firefox 3.5, Opera 10 vs) kullanmalısınız. Lütfen siz de bulduğunuz/hazırladığınız örnekleri yorum yoluyla bana iletin ve listeyi genişletelim.
Son Güncelleme : 08.08.2010
HTML 5 ile HTML 4 Arasındaki Farklar
Bu yazımızda HTML 5 ile HTML 4 arasındaki en temel farklardan bahsedeceğiz;
- Yeni elementler. – <section>, <article>, <footer>, <audio>, <video>, <progress>, <nav>, <meter>, <time>, <aside>, <canvas>, <datagrid> vs.
- Yeni form elemanı tipleri. – email, url, search
- Yeni öznitelikler. – ping (<a>, <area> elementleri için), charset (<meta> elementi için), async (<script> elementi için)
- Kaldırılan elementler. – <center>, <font>, <strike>
HTML 5
HTML 5 Nedir?
HTML 5, HTML dilinin şu andaki en son sürümüdür. İlk kez 22 Ocak 2008 de duyurulmuştur. Firefox (v3.5+), Opera (v10+) gibi tarayıcılar kısmen de olsa HTML 5 i desteklemektedirler. Günümüzde kullanılan HTML 4 sürümünün pek çok konuda yetersiz kalması sonucunda hazırlanmaya başlanmıştır.
Son Yorumlar